Gå åt skogen

Fengsel i skogen, svensk skogvandring eller Johannes Degård som spiser trær?

a) opprinnelig et uttrykk fra Gausdal, nordvest for Lillehammer. På 1800-tallet fantes et fengsel som het «Skogen» i området som i dag kalles Helvete. Østlandets verste forbrytere havnet her, og mange av dem kom aldri ut i friheten igjen. Uttrykket sier at det virkelig går deg ille hvis «du går åt Skogen».

b) svensk uttrykk, som relativt nylig er adoptert av nordmenn. Omtaler det som tidligere var en vanlig straff for dumme og mindre alvorlige forseelser, nemlig å bli dømt til «skogsgång och utstödelse ur samhället».

c) den fattige tømmerhoggeren Johannes Degård i Oppland var så sulten en vinter at han måtte spise trærne rundt hytta. Siden gikk ryktet om at Degård åt skogen. I virkeligheten åt han ikke mer enn tre-fire trær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *